Hoe verloopt een mediation?

Hoe verloopt een mediation?

Bij een scheiding komen er veel zaken om de hoek kijken. Het kan een overweldigend proces zijn. Mediation kan u helpen bij uw scheidingstraject. Bij mediation wordt u bijgestaan door een ervaren professional op het gebied van bemiddelingen. De mediator weet precies wat er bij een scheiding komt kijken en kan u advies geven voor uw situatie. In dit artikel leggen we uit hoe een mediation traject er van begin tot eind uit ziet. 

De voorbereiding

De start van het mediationproces staat in het teken van voorbereiding voor het eerste gesprek. De betrokken partijen en de mediator bereiden zich tijdens deze fase voor op de eerste bijeenkomst. In deze fase kunnen de partijen relevante documenten verzamelen, hun standpunten en belangen identificeren en eventuele vragen of zorgen bespreken met de mediator. Het doel is om een goede basis te leggen voor een productieve mediation ervaring. 

Het eerste gesprek

Wanneer beide partijen en de mediator zich voorbereid hebben kan het eerste gesprek plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomst introduceert de mediator zichzelf en legt hij of zij de regels en richtlijnen van de mediation uit. De betrokken partijen krijgen de gelegenheid om hun perspectieven, belangen en doelstellingen te delen. De mediator faciliteert de communicatie en helpt bij het opstellen van de agenda voor verdere sessies. 

Verdiepende fase

In de verdiepende fase krijgen alle betrokken partijen de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen en dieper in te gaan op de onderliggende belangen en zorgen. De mediator fungeert als een neutrale bemiddelaar en moedigt actief luisteren, empathie en respectvolle communicatie aan. Deze fase is gericht op het identificeren van gemeenschappelijke grond en het verkennen van mogelijke oplossingen. 

De onderhandelingen

Na het verkennen van verschillende perspectieven en belangen, begint de onderhandelingsfase. Hierbij begeleidt de mediator de betrokken partijen bij het genereren van mogelijke oplossingen en het evalueren van de haalbaarheid en wenselijkheid ervan. Creatief denken, compromissen sluiten en win-win oplossingen vinden staan centraal in deze fase. De mediator helpt de partijen bij het omzetten van ideeën in concrete overeenkomsten. 

Afronden van de mediation

Bij de afronding worden de bereikte overeenkomsten geformaliseerd en gedocumenteerd. De mediator kan een overeenkomst opstellen die alle afspraken en voorwaarden omvat die tijdens de mediation zijn gemaakt. De betrokken partijen hebben de gelegenheid om de overeenkomst te beoordelen, vragen te stellen en eventuele laatste aanpassingen aan te brengen. Zodra alle partijen tevreden zijn, kan de overeenkomst worden ondertekend.

Conclusie

Mediation is erop gericht om in goede samenhang tussen beide partijen afspraken te maken waar een ieder zich tevreden bij voelt. Het traject is gestructureerd opgezet en helpt echt bij het graven naar diepere onderliggende belangen. Ben je op zoek naar een professionele mediator die zich neutraal opstelt en voor beide partijen naar de beste uitgangspositie zoekt? Dan is André Blanken van Next Level Mediation de mediator die je zoekt. André is actief in de regio Ede, Veenendaal, Bennekom en Wageningen