Ontbinding van een geregistreerd partnerschap

Ontbinding van een geregistreerd partnerschap

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan en jullie partnerschap te ontbinden. Dit is voor jullie beiden een emotionele en geen leuke tijd en daar bied ik jullie graag de juiste begeleiding bij. Een geregistreerd partnerschap kan zowel met als zonder tussenkomst van een rechter. Hierbij gaat het erom of jullie afspraken kunnen maken waar jullie het beiden mee eens zijn of wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. 

Op het moment dat er geen kinderen in het spel zijn, kan je het partnerschap dus beëindigen zonder rechter. Je hebt wel een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan nodig, die de scheidingsmediator voor je kan opstellen. De afspraken kunnen de volgende punten bevatten:

  • Verdeling van de bezittingen 
  • Alles omtrent de woning
  • Alimentatie voor elkaar
  • Pensioen 

Vrijblijvende afspraak maken Mijn werkwijze

Wanneer er afspraken zijn gemaakt over deze zaken, zal de ontbinding worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Op dit moment zijn jullie geen partners meer. 

Ontbinden met kinderen

Op het moment dat jullie uit elkaar gaan en wel minderjarige kinderen hebben, is het noodzakelijk om de ontbinding met de tussenkomst van een rechter te regelen. Daarbij ben je dan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wil je meer lezen over het ouderschapsplan? Op deze pagina lees je alles over het ouderschapsplan. 

Kosten ontbinding geregistreerd partnerschap

Bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap komen ook kosten om de hoek kijken. Vaak zijn dit kosten voor een advocaat, mediator of notaris. Deze kosten betaal je samen met je (ex-) partner. Daarnaast kan het zo zijn dat je elkaar een bedrag verschuldigd bent, dit is vaak opgenomen in de partnerschapsvoorwaarden bij de notaris.

Op het moment dat je deze gemaakte kosten niet kan betalen, kan je in aanmerking komen voor een subsidie. De overheid vergoed dan de kosten voor rechtsbijstand of mediation.

Een aantal belangrijke zaken op een rijtje

Wanneer jullie besluiten om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ik heb deze acties voor jullie op een rijtje gezet:

  • Ontbinding afhankelijk van de voorwaarden
    Wanneer er sprake is van een echtscheiding, moet er worden gekeken naar de voorwaarden die zijn opgesteld tijdens het aangaan van het huwelijk. Ook tijdens de ontbinding van een partnerschap wordt er naar deze voorwaarden gekeken. Wanneer je deze voorwaarden vóór 1 januari 2018 hebt getekend is er sprake van gemeenschap van goederen. Hebben jullie na 1 januari 2018 getekend, is er sprake van beperkte gemeenschap van goederen. Afhankelijk van deze afspraken worden er afspraken gemaakt in de beëindigingsovereenkomst. 
  • Is er sprake van alimentatie?
    Ook na de ontbinding van het geregistreerd partnerschap, kunnen jullie er een financiële relatie aan over houden. Dit kan omdat er dan sprake is van kinderalimentatie of partneralimentatie. Het hangt af van de leeftijd van de kinderen hoe lang er kinderalimentatie moet worden betaald. Ook wanneer er sprake is van partneralimentatie wordt er gekeken naar de leeftijd van de kinderen én hoe lang de duur van het partnerschap heeft aangehouden. 
  • Ontbinden en een koophuis
    Wat gebeurt er met jullie koophuis op het moment dat jullie het partnerschap ontbinden? Op het moment dat het huis van jullie beide is, worden er op het moment van ontbinden afspraken gemaakt wat jullie met het huis doen. Deze procedure is iets ingewikkelder dan dat het alleen gaat om een spaarrekening. Dit komt doordat er dingen bijkomen zoals de hypotheek, overwaarde, rente en schuld. Jullie kunnen ervoor kiezen om het huis te verkopen, één van jullie eigenaar van het huis blijft of dat jullie gezamenlijk eigenaar blijven, zodat de kinderen niet hoeven te verhuizen. 

Op het moment dat het koophuis in eigendom van één van jullie is, dan heeft de ander misschien wel recht op een deel van de waarde van het koophuis. Dit kan doordat jullie samen de hypotheek hebben betaald of doordat de (ex-)partner heeft mee geïnvesteerd in het huis. 

Neem contact op

Zo zijn er nog veel meer andere punten waarbij je rekening moet houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezamenlijke schulden, de verdeling van jullie bezittingen en geldzaken, een eventuele nieuwe partner en de inschrijving bij de burgerlijke stand.

In deze situatie komt er natuurlijk veel op jullie af. Ik begeleid jullie graag in het gehele proces. Dit kan bij jullie thuis of in één van mijn spreekruimtes. Zijn jullie benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op, samen met jullie bespreken we de mogelijkheden.

Vrijblijvende afspraak maken Mijn werkwijze